Vi genomför bland annat energiutredningar för fastighetsägare som fått kommunalt föreläggande att minska sin energianvändning.
Norra Ekskäret, Stockholms skärgård
Norra Ekskäret är en privatägd ö med 5 hektar mark- och vattenyta. Ön får sin energi via elkabel på havsbotten. Kabeln ägs av ett stort energiföretag som förser denna del av skärgården med el.
Ön har en stor fördel i att det ständigt blåser med mer vind vintertid när solen lyser mindre. Genomgång av befintliga byggnader och nuvarande energilösning visade på behov av förändringar och möjligheter. Ön kan bli självförsörjande på energi genom modifiering av uppvärmningssystemet och egen elproduktion. Byte av elradiatorer till vattenburen värme, installation av luftvärmeväxlare, solceller på flera större takytor och vertikala vindkraftverk på ett utsiktstorn och på egen vattenyta ger ett energiöverskott. Full övergång till vattenburen uppvärmning med värmepump minskar elbehovet.
Ett större batteripaket lagrar el från dagar med mycket sol och vind till dagar då elproduktionen är mindre. Under sommarhalvåret tillgodoser solcellerna öns elbehov, under vinterhalvåret kommer elen från de vertikala vindkraftverken. Eftersom vinden alltid blåser är elförsörjningen trygg. Seriekoppling av värmepumpar och värmeåtervinning ger lågt elbehov och hög avkastning på investeringen.
Brf. Strömshäll 16
Föreningen på Stora Essingen har ett mindre antal medlemmar i ett funkishus från 1938. Byggnaden läcker stora mängder värmeenergi vilket ger ovanligt hög energianvändning på 262 kWh/m2/år och betungande boendekostnader.
Ett kommunalt föreläggande ålägger föreningen att beställa en professionell energiutredning och vidta åtgärder som förflyttar bygganden från energiklass G till lägst E.
Utförd energiutredning visar på stort värmeläckage på olika öppningar i byggnadens skal. Utredningen beskriver åtgärder för minskade värmeförluster och värmeåtervinning som i olika steg förflyttar föreningen från sämsta energiklass (G) till bästa klass (A). Samtidigt kommer föreningens totala kostnader att minska och på lång sikt kan årsavgifterna sänkas. Röda solceller kan monteras på taket och gröna som ett solcellsplank mot söder, utanför befintlig trädgårdshäck.
Villa Brevik
En rymlig femtiotalsvilla à 340 m2 på Lidingö bjöds ut till försäljning. En spekulant ville veta åtgärder och investering som krävdes för att villan skulle få lägsta möjliga energikostnader och bättre komfort. En besiktingsrapport indikerade att tunna väggarna och omoderna fönster ger stort värmeläckage.
Projektering av genomgripande energirenovering ledde till komplettering av fasaden med 200 mm organiskt isoleringsmaterial och FTX-ventilation med rör försänkta i isoleringen. Nya lågenergifönster bidrar till minimering av värme- förlusterna i villans skal och hög energiåtervinning. Markvärmeslingor ger värme till en värmepump som drivs med el från takets heltäckande solceller mot öster och väster. Avloppsvattnets värmeenergi överförs till värmesystemet via en ackumulatortank för gråvatten.
En från Tyskland importerad vätgasanläggning lagrar el från ljusa dagar till vinterns mörka.
Försäljningspriset om 16 miljoner kompletterades med ett lån motsvarande 18 procent av inköpspriset. Resultat blir en energiautonom bostad med hög komfort utan energikostnader. Överskottet av el från taket är planerad att användas i familjens två elfordon vilket sänker transportkostnaderna.
Fasadrenoveringen föranledde komplettering av villan med en altan i två våningar.
Brf. Skytten 4
Brf. Skytten 4 i Hjorthagen, Stockholm har redan genomfört åtgärder för sänkt energianvändning och förlorar mindre värmeenergi än genomsnittligt för motsvarande byggnader. I samband med upprättande av energideklaration fick föreningen ett kraftigt utökat åtgärdsförslag som ger årlig minskning av energianvändningen med cirka 275 000 kWh eller en besparing om cirka 200 000 kr/år.
Föreningens uppvärmda källare kyls ned av gamla kolinkast och olika öppningar i källarmuren. Öppningarna drar in kall utomhusluft vilket får radiatorer att använda fjärrvärme för att hålla källaren vid önskad temperatur. Undertrycket är tydligt. Värmen behövs för varma golv i bostadslägenheterna ovanför. Genom att försluta öppningarna i muren, förbättra isoleringen och utnyttja markvärmen kommer användningen av fjärrvärme att minska. I moderna byggnader saknar källarmuren dessa öppningar. Mätning av relativ luftfuktighet ska införas och eventuell installation av ett mindre FTX-aggregat för källaren. Eftersom källaren saknar tillförsel av koldioxid kan ventilationssystemet byta luften någon gång per dygn, eventuellt mindre frekvent. Även andra öppningar i fasaden ska förseglas.
Brf. Häckelfjäll 7
Häckelfjäll 7 äger två kulturmärkta byggnader på Södermalm, Stockholm med förhållandevis låg energianvändning. Föreningen har direktverkande el vilket ger ogynnsam klassning och måste – enligt kommunalt föreläggande – beställa en professionell energiutredning och vidta åtgärder för att flytta byggnaderna från energiklass G till lägst E.
Utförd energiutredning visar att Brf. Häckelfjäll 7 kan förflytta sig till energiklass A om systematiska och noggranna åtgärder vidtas för att minska energiförlusterna, återvinna värmeenergi och slutligen för installationer för egen energi. Samtidigt kommer föreningens sammanlagda kostnader att minska vilket medger sänkta årsavgifter. Komforten och lägenhetsvärdena kommer att öka.